dimarts, 28 de febrer de 2012

HerbesPlantar herbes no es tan sencill com pot pareixetre, al menys per mi, després d'anys de profunda observació , he pogut entendre la dinàmica entre les diferents plantes culinaries, he pogut trovar relacions amoroses, d'odi, d'amistat, d'indiferència, d0impotència...de vitat que algunes plantes poden ser tan egoïstes com la menta o tan generoses com el joliverd.


Per poder crear un jardí comestible armoniós i amb equilibri emocional es necesari tindre en compte les necessitats individuals de cadascuna de les plantes i com amb les seves virtuts i desvirtuts combinen amb altres plantes.
Es pot tindre en compte si son perennes com la Lavanda, Laurel, Salvia i Romero, les quals al mateix temps son plantes segures de si mateixa am raïls fortes, que es conforme amb poca aigua i per tant no tindran problemes de compartir terra, nutrients i aigua. Aquestes plantes es poden posar juntes i el jardí lis ve de maravilla.

També es pot tindre en compte les plantes anuals, l'esperança de vida d'aquestes es d'un any i son millor no plantarles amb les perennes ja que necessiten més aigua i cuidat. Plantes anuals: albahaca, culantro, hinojo i jolivert (bianual)
Amb la menta i el joliverd hi ha que tindre cura, la primera per ser egoïsta i la segona per ser generosa.
La menta no es porta bé i no es lleva bé amb ningú, vol el jardí entregue per a ella i actúa ràpid, es una planta vigorosa i energètica que s'expandirà per el jardí sense importar el que hi haji al seu alredeó, el millor es plantarla en pots grans i donar-li privacitat.


El joliverd es una perla, molt generosa i amorosa, si es posa amb el culantro les plantes pasen a ser híbridos on el joliverd es la dominant. MAI poseu culantro i joliverd junts. Per un altre costat, El jolivert es la reina de la casa, e s l'herba que més utilitze amb sopes, entrades, plats principals, tes , tostades, inclús la menje cruda.....el jolivert es tan meravellosa. Sabie que si planteu jolibert entre semilles de ceba espanta el mosquito de la ceba?

L'orègano, tumell i cebollino no he pogut aconseguir que estigueren felices al jardí pot ser es millor plantarles en pots.Per últim l'albahaca, es una planta molt bona es lleva bé amb tots, per desgracia te una textura i un sabor irresistible especialment per als caragols que poden devorar aquest manjar en segons, per tant, es millor tenirla en pots dins de la casa.
Plantar herbes, la receta
Ingredients
SEMILLES

TERRA

POTS

PALAFORQUETAPreparació

Pas1
selecciona les semilles que vols plantar, aquest any plantaré equinàcea, lavanda, romero, tumell, cebollin, aï, joliverd, albahaca i hinojoPas2: posa terra als pots on plantaràs les semilles


Pas tres
Fes foradets amb un llapicera

Pas quatre
Col.loca les semilles en els foradetsPas cinc
Anota el que has plantat en el quadern de jardineri

En unes dos setmanes germinaràn les plantetes i farà falta transplantar-les a pots més grandets, mentres tant mantén la terra húmeda.3 comentaris:

  1. Mara, if you plan to keep your pots indoors (avoiding snails etc), is it okay to grow from seed all year round?

    ResponElimina
  2. I suppose so, you can do that with lettuce and rocket too, yooohooo

    ResponElimina